Heftruckcertificaat halen

Zit je te twijfelen over het behalen van een heftruckcertificaat? Dan raad ik je aan om dit artikel goed door te lezen, want ik ga het erover hebben wat er eventueel kan gebeuren wanneer je toch op een heftruck gaat werken, maar niet in het bezit bent van een heftruckcertificaat.

Gevolgen van geen heftruckcertificaat hebben en toch werken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks zijn er meer dan 4000 voorvallen met heftrucks in heel Nederland. Ook de beste heftruckchauffeur heeft wel eens zijn dag niet. Stel dat er een ongeval met een heftruck plaatsvindt. De heftruck valt om, omdat de chauffeur met geheven lading rijdt.

Volgens de werkgever heeft de chauffeur een grondige instructie gekregen, maar hij heeft geen heftruckcertificaat. Hierdoor kunnen lastige discussies ontstaan, omdat de betekenis van het woord ‘grondig’ door de Inspectie SZW en de werkgever anders geïnterpreteerd kan worden. Wanneer een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf:

  • de Arbowet kan een (hoge) boete opleggen bij een ongeval als de chauffeur geen geldig heftruckcertificaat heeft
  • de verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel;
    in het ergste geval kan de Inspectie SZW besluiten om het magazijn te sluiten.

Daarnaast komt er een hoop papieren rompslomp bij kijken. Wanneer een chauffeur wel in het bezit is van een heftruckcertificaat, kunnen dit soort zaken voorkomen worden. Een heftruckcertificaat voldoet ruim aan een ‘grondige’ instructie. Bekijk de website van Blom Opleidingen voor meer informatie.