De nieuwe term HDMI CEC

HDMI CEC is een term die mensen steeds vaker voorbij zien komen. In dit blogbericht willen we deze term beter toelichten en uitleggen wat het is en de voordelen hiervan zijn.

CEC staat voor Consumer Electronic Control en het is een functie van HDMI en is het in het leven geroepen door de organisatie die achter de HDMI standaard zit. Je kunt met deze functie eenvoudiger apparaten met elkaar koppelen en vooral ook beter met elkaar laten communiceren.

Dat gebeurt door een apart signaal, welke puur ingezet wordt voor communicatie, via de HDMI CEC kabel die tussen twee apparaten gelegd is te laten lopen. De HDMI CEC standaard wordt ondersteund door alle HDMI kabels, maar d

Via HDMI-CEC worden er commando’s naar verschillende apparaten gestuurd. Wanneer u bijvoorbeeld een disc laadt in de DVD-speler (met CEC), stuurt deze via pin 13 van de HDMI kabel het commando door naar de televisie en av-receiver (met CEC) om aan te gaan en/of het juiste kanaal te selecteren.

Dit gaat allemaal automatisch wanneer alle apparaten CEC ondersteunen, ook wanneer uw apparaten niet allemaal van hetzelfde merk zijn. U kunt alle apparaten met 1 afstandsbediening bedienen, maar ook apparaten elkaar laten bedienen.